tervezés

 

ABSZTAKCIÓ, UTÓPIA, TÉR – leigázott természet

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Építészeti Intézet

oktatók: Baló Dániel, Bene Tamás

 

Kivonat

A kurzus elméleti szála az ember és természet közti disztópikus kapcsolaton alapszik. A disztópia alapja az ember által leigázott természet “bekeretezett” létezése, ahol csak és kizárólag az ember létéhez feltétlenül szükséges fajok élnek túl, minden, ami pótolható és helyettesíthető az vagy elpusztul vagy skanzenbe kerül, mint kiállítási tárgy – eredeti, természetben betöltött szerepétől megfosztva. A kurzus nem csak építészeti referenciákkal dolgozik, ennél sokkalta szélesebb spektrumon mozog. A teljesség igénye nélkül: Werner Herzog, Greco de Rujiter, Kisho Kurokawa, Edvard Burtynsky, Sir Ebenezer Howard, Office KGDVS, Myoung Ho Lee…

“Taking a close look at – at what’s around us there – there is some sort of a harmony. It is the harmony of… overwhelming and collective murder.”    Werner Herzog

A kurzus alapvető célja egy absztrakt elképzelés, utópia társítása egy gondosan választott konkrét térrel, helyszínnel és a kettő egymásra való hatásának, fúziójának tanulmányozása a szemeszter során. A félév végére olyan tervek, installációk, alkotások születnek, melyek a kurzus elméleti hátterére és a választott térre, helyszínre egyformán reflektálnak.

Helyszín/ tér

A helyszínt az oktatók választják ki minden szemeszter elején. Ebből fakadóan a gondolkodás folyamata és a tervezés a választott helyszín/tér és annak környezetének vizsgálatával kezdődik, hogy helyspecifikus installációk szülessenek.

Struktúra

A kurzus multidiszciplináris, különböző intézetekről, szakokról (design, média, építészet, elméleti intézet) jelentkezők részvétele is lehetséges. A kurzus 16 hellyel kerül meghirdetésre, a diákok  csapatokban dolgoznak a szemeszter során, minden csapat leglább két építész hallgatóval dolgozik. A tervek hetenkénti konzultációk során, csapatonként, egymástól függetlenül fejlődnek, amíg el nem érik a végső állapotukat. A kipakolásra leadandók listája többek között kidolgozott részletrajzokból, látványtervekből és anyaglistából áll. A szemeszter zárása – lehetőség szerint – közös építés, az installációk kivitelezése.